Til hovedinnhold

Garda-oppkjøp i Finland

Garda Sikring Group AS har kjøpt opp Finlands største selskap innen områdesikring; Puomitek.
– Dette er starten på en internasjonal satsing, opplyser konsernsjef Jon Ola Stokke.

Garda-konsernet har nå en årlig omsetning på cirka 850 millioner kroner og et driftsresultat på cirka 150 millioner kroner de siste tolv månedene. Selskapet styrker dermed sin posisjon som markedsledende i Norden.

Garda Sikring Group AS, som har hovedkontor i Nittedal utenfor Oslo, er Norges ledende aktør innenfor vei-, anlegg-, område- og objektsikring med 10 avdelinger rundt omkring i landet. – Gjennom oppkjøpet av Puomitek, som har 16 veldig kompetente ansatte, vil vi nå ha totalt 320 ansatte i Garda Sikring. Omsetningen vår er i dag på 760 millioner kroner, og med det finske selskapets omsetning på 90 millioner så får Garda nå en årlig omsetning som kryper stadig nærmere en milliard kroner, påpeker konsernsjef i Garda Sikring Group AS; Jon Ola Stokke.


– SATSER INTERNASJONALT

Det er første gang at Garda Sikring investerer i utlandet, og Stokke legger ikke skjul på at dette er starten på en større internasjonal satsing.

– Vi ønsker å fortsette å ekspandere i Norge, men vi vil også satse på helt nye markeder. Nå starter vi i første omgang her i Norden, men etter hvert vil vi etablere oss også i andre land i Europa, forklarer konsernsjefen som påpeker at det ikke var tilfeldig at finske Puomitek ble det første utenlandske selskapet Garda kjøpte opp.

– Det er et utrolig solid og spennende selskap som har en nyskapende og fremoverlent ledelse. I tillegg har de levert svært gode resultat med en jevn vekst på rundt 15 prosent hvert eneste år siden oppstarten for litt over 20 år siden, forklarer en fornøyd Garda-sjef.

– Garda Sikring ønsker både å ekspandere nasjonalt og satse internasjonalt. Nå starter vi først i Finland, men vi ønsker også å satse i andre aktuelle land i Europa i tiden som kommer, sier konsernsjef Jon Ola Stokke.


ET FINSK INDUSTRIEVENTYR

Det var administrerende direktør, eier og gründer Petri Smedberg som startet opp det finske industrieventyret da han i 1999 kjøpte opp det som da var en metallfabrikk for 100.000 finske mark, tilsvarende 175.000 norske kroner.

– Ja, jeg startet opp helt alene, og så bestemte jeg meg for å begynne å bygge gjerder. Siden da har vi vokst jevnt og trutt hvert eneste år, forklarer Petri.

Puomitek, som holder til i byen Riihimäki, mellom Helsingfors og Tammersfors, er nå Finlands største områdesikring-selskap med hovedfokus på gjerder, porter, bommer og fysisk sikkerhet. Kundene er entreprenørselskaper, kraftverk, varehus, industribedrifter samt offentlige virksomheter som kommuner, institusjoner, skoler og barnehager.

 

UTFYLLER HVERANDRE
– Tiden var inne for å se utover Finlands grenser og ta et stort skritt videre i utviklingen. Det var flere som ønsket å kjøpe oss, men Garda var helt klart det selskapet som ville det mest. Og vi var heller aldri i tvil om at nordmennene også var god «match» for oss. Puomitek er markedsledende her i Finland og Garda er det samme i Norge. Selskapene drives også mye etter de samme verdier og har en forholdsvis lik bedriftskultur, sier Puomitek-direktøren.

– Vi utfyller også hverandre godt ellers. Garda er helt i front i forhold til digital utvikling, og de har også et bredere sortiment enn oss i tillegg til å være eksperter innen høysikkerhetsområder. Mens vi har vært gode på utvikling av nye og effektive installasjonsmetoder som hele Garda-konsernet vil ha nytte av fremover. I tillegg har vi jo også levert bedre økonomiske resultater enn Garda har gjort historisk, smiler han lurt.

Puomitek i Riihimäki Gjennom oppkjøpet av Puomitek i Riihimäki i Finland vil Garda Sikring ha en samlet årlig omsetning på 850 millioner kroner.


STORT BEHOV FOR SIKKERHET

– Garda er allerede den største aktøren i dette markedet i Norden, og sammen får vi en veldig solid norsk-finsk tilstedeværelse som vi kan fortsette å bygge videre på. Men dette er bare første skritt. Etter hvert vil vi også spise oss inn på det europeiske markedet, sier en offensiv Petri Smedberg som selv blir en stor aksjonær i Garda Sikring etter salget av Puomitek.

Puomitek-direktøren er nemlig overbevist om at det vil være stor etterspørsel etter Garda og Puomiteks produkter i markedet i årene som kommer. – Det er dessverre en veldig ustabil verden for tiden, og da spesielt i Europa og ikke minst her i Norden og Finland. Sikring av grenser, bygninger, vital infrastruktur og anlegg vil bli veldig viktig i tiden som kommer, konkluderer Smedberg.

Garda Sikring vokser seg stadig større innen gjerder og områdesikring, og nå satser selskapet også internasjonalt gjennom oppkjøpet av det finske selskapet Puomitek. Her monterer Garda Sikring produktet «Blast Fence» ved universitetssykehuset i Stavanger.

……….

Kontaktpersoner:

Garda Sikring: Konserndirektør Jon Ola Stokke – 922 33 997
Puomitek: Administrerende direktør Petri Smedberg – +358 40 045 8122