Til hovedinnhold

Vi er en del av en konfliktfylt verden, der det nå er slik at en bil eller lastebil kan bli til et våpen i feil hender. Derfor er objektsikring blitt et tema som får stadig mer fokus – nemlig hvordan vi kan gjøre byrom utilgjengelige for angrep med kjøretøy.

Objektsikring skal i utgangspunktet ikke forhindre dødsfall. Denne sikringen har som formål å gjøre det vanskelig å gjennomføre et angrep. Dette kan vi oppnå ved å lage smale adgangsveier og avsperringer som hindrer innkjøring. Eksempler på slike utendørsmøbler er pullerter, betongklosser og lignende.

Effektiv beskyttelse

De siste årene har stadig flere varianter av objektsikring dukket opp i bybildet. Tilstedeværelsen av pullerter blir mer og mer synlig, enten det er de tradisjonelle sylinderne eller for eksempel store blomsterkasser fylt med betong.

Det har vært mye debatt rundt hvor synlig objektsikring skal være. Noen mener at synlige pullerter og overvåkningskamera er med på å skape en økt frykt og hindre folk i å ferdes på folksomme områder. Dansk forskning viser det motsatte, nemlig at synlig sikring gir befolkningen en følelse av trygghet (Kilde: trygfonden.dk).

Møbler som blir en del av miljøet

Det er viktig at sikkerheten kommer først, men samtidig ønsker vi å ikke ha for mange øyesår på offentlige plasser, parker og gågater. Heldigvis finnes det alternativer som gir både sikkerhet og estetikk. Designelementer som Chicane og Obstuct er møbler som skaper sosiale soner og er av tiltalende former. Disse glir inn i miljøet og inviterer til lek og moro med sine geometriske former.

Disse vedlikeholdsfrie møblene er flyttbare, og kan pyntes med lys og skilt. De kommer som standard i hvit, sort eller grå betong. Mens Obstruct blir til en sittebenk der man kan ta en pust i bakken eller nyt en kaffe, blir Chicane dråpe eller kjegle som skaper soner.

Kilde: www.trygfonden.dk